About

Over Christian de Wolff

Ik ben Christian de Wolff, eigenaar van Stone Axe en geef ook de cursussen.

Ik ben van jongs af aan altijd in de bossen te vinden geweest.

Het begon als kind met het struinen in de bossen vlak bij huis, het bouwen van hutten en daarin soms ook overnachten.

Ik ben vaak met mijn ouders op vakantie geweest in de bergen. Daar maakten we vaak lange tochten. Ook gingen we wel naar Zweden, waar we ook kanotochten hebben gemaakt en gingen wildkamperen.

Op die vakanties stonden we altijd op plekken dicht bij de natuur, waar je als kind ook kon struinen, vuurtjes maken en zwemmen in meren en beken.

Toen ik wat ouder was, werden de tochten door de natuur steeds langer, verzamelde ik bessen en ander voedsel uit de natuur en leerde ik vissen. Mijn hang naar avontuur en het verlangen om in de wildernis rond te trekken werd voor mij steeds groter.

Ik heb vele trektochten door de bossen van Zweden gemaakt met rugzak of met de kano waarbij ik weken achter elkaar in de wildernis ben geweest.

Ook ging ik elke winter trektochten maken in de Ardennen of in de bossen van Duitsland, waarbij het vaak vroor en er sneeuw lag.

Op een gegeven moment, toen ik een jaar of 25 was, kwam ik erachter dat er ook zoiets bestaat als bushcraft en dat je daar cursussen in kon volgen.

Ik heb verschillende cursussen in Engeland gevolgd en daarna ook in Nederland bij Living by nature.

Hier heb ik ontzettend veel van geleerd. Dit was een hele goede aanvulling op mijn eerdere ervaringen.

Bij Living by nature heb ik veel primitieve vaardigheden geleerd zoals onder andere huiden looien voor kleding, vuursteen slaan (flint knapping), het maken van visnetten en fuiken en vishaken maken van bot.

Ook heb ik met hen een expeditie gedaan naar Zweden, waarbij we twee weken van het land hebben geleefd met alleen eigengemaakte kleding van dierenhuiden, visnetten en bothaken , vuurstenen gereedschappen en andere zelf gemaakte voorwerpen.

Door hier veel mee bezig te zijn, is bij mij de wens ontstaan om hier ook les in te gaan geven, zodat ik mijn kennis kan delen. Ik hoop op deze manier mensen een mooie ervaring te kunnen bieden en te laten ontdekken hoe mooi en rustgevend maar soms ook ruig en zwaar het leven in de natuur kan zijn.